dimecres, 16 d’abril del 2008

Masais a la recerca d'aigua a la Marató de Londres

Ens uns dies on l'aigua està en boca de tots, però en sentit figurat, em sorpren la iniciativa d'aquests habitants de l'Àfrica. Sis guerrers masais de l'Àfrica van participar aquest passat cap de setmana en la marató de Londres. Això va ser possible per la iniciativa de la ONG Greenforce. Aquests els hi van proporcionar el medi per desplaçar-se i els hi van fer una mica de intèrprets, ja que només un dels sis guerres masais parlava l'anglès una miqueta. Aquesta ètnia de l'Àfrica és llegendària per caminar grans distàncies per la savana africana amb poca aigua o sense aigua. En el seu dia dia acostumen a córrer grans distàncies per caçar per les seves famílies o per cercar aigua o altres aliments. Un del ritus de iniciació per els joves guerrer masais és perseguir i acabar matant amb la seva llança un gran lleó mascle.

Es van desplaçar des del Kilimanjaro cap a Londres per fer la marató. Van participar en la marató amb el vestit tradicional, penjolls, joies i llances al damunt. Fins i tot el director de la marató va accedir a que es posessin els dorsals als escuts per preservar els seus vestits tradicionals. Una cosa ben curiosa va ser que les seves sabates van ser pneumàtics retallats, o sigui pneumàtics que ells troben abandonats i els retallen per fer-se unes 'sabatilles esportives'. Us imagineu córrer 42 quilòmetres amb els peus enfundats dins un fragment de pneumàtic subjectat amb una cinta?


Durant la marató i crec que encara està oberta, la població anglesa i mundial, evidentment, tenia la possibilitat de fer donatius per aquesta gent. Amb unes 20,000 lliures tenien suficient per fer un pou per cercar aigua de aqüífers subterranis. Que no es confongui ningú, no han vingut a buscar caritat, han vingut a lluitar pel seu poble. Han vingut a aconseguir aigua neta per els seus. La diferència amb el seu dia a dia és que l'han anat a buscar a Londres. A més a més van fer tota la marató cantant els seus cants tradicionals. I quan van arrivar al final seguien cantant mentre altres esbufegaven. Aquesta gent no està boja, per mi han fet una gran demostració de coratge i preocupació pels seus. A vegades els herois no porten capa ni antifaços ni saben volar.

Em sembla un gran exemple de preocupació per la seva societat, pel seu poblat, per les seves famílies. Crec que els poblats africans, que en moltes coses estan ben atrasats, potser en qüestions socials ens donen unes quantes voltes, com per exemple en el valor de compartir. Una paraula que hauria de ser un valor apreciat en la nostre societat, no una cosa que només es fa amb pares, germans i com a molt amics. Al veure aquesta notícia se'm va acudir posar un parell de sorsals al Mas i al Montilla i fer-los córrer per tota França en busca de aigua per el seu poblat.

5 comentaris:

Asimetrich ha dit...

Personalment en conec pocs d'Africans. Però pel que he vist, els que venen aquí no només milloren la seva vida i de la seva família amb el que guanyen, sinó que arriben a alimentar a tot el seu poblat (si venen d'un poblat petit, com el noi que conec).

Com ja saps la meva mare ha estat en 2 ocasions com a cooperant a Senegal, i la veritat és que el concepte de societat i la visió de l vida que tenen és radicalment diferent a la nostra... per ho bo i per lo dolent.

Però de fet, el que han fet aquests Massai és el que fan molts immigrants, tot i que sense vestits tradicionals.Els que venen aquí, enlloc de calçats de pneumàtic viuen en pisos de merda... però és clar, pisos de merda per nosaltres. Per ells obrir una aixeta i que surti aigua és poc menys que un miracle. Pels massai suposo que aquests troços de pneumàtic són l'equivalent en la nostra societat a unes bambes high-tech.

Anònim ha dit...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the TV Digital, I hope you enjoy. The address is http://tv-digital-brasil.blogspot.com. A hug.

Roger ha dit...

Seria boníssim fotre a córrer el Mas i el Montilla per França perquè ens donéssin aigua...ara! no donem idees que encara faran vindre Massais a córrer per BCN i en un parell de mesos ens foten una tuberia des de l'Ebre fins a Kènia! no seria un "transvassament" perquè aquesta paraula està prohibida, sinó una punxada solidària cap a pobles necessitats d'aigua de boca, o alguna cosa així.
Sigui com sigui, trobo molt més lloable que quantre kunta-kintes vagin a córrer per Londres que no pas 5,5milions de barcelonins assegtus al sofà de casa amb els braços creuats i fent morros titllant-nos a nosaltres d'insolidaris! ja ho sabeu: a fotre maratons!! (i a buere vi per recuperar, clar, pq d'aigua...) jeje

Goblin77 ha dit...

Per mi asimetrich ja ho dic al post, aquesta gent són herois. Per mi i pel seu poblat. I la idea de compartir trenca totalment amb la privacitat que impera en el nostre país. Imagina't aquí deixar-li coses al veí , sense esperar rebre res a canvi en anys. Impossible! Ja estem mentalitzats així.

Roger els trasvassaments són una mala idea, i no entenc perquè les altres alternatives no acaben de tirar endavant. A mi em sembla un arreglo, no pas una solució a gran termini. Lo que no estic d'acord és en aquesta guerrilla nord sud est oest per l'aigua. La indignació s'ha de concentrar en els polítics mentiders, no en la gent de Barcelona o la de Tarragona, o els pagessos de Lleida que reguen molt o els de Girona.

Asimetrich ha dit...

Ja el que vull dir es: si superman anes en texans i samarreta ... deixaria de ser un heroi?. D,herois com ells n,hi ha molts, son molts els inmigrants que ho deixen tot i amb el seu esforc alimenten a poblats sensers de l,africa subsahariana. Aixo no ho hauriem d,oblidar