divendres, 16 de maig del 2008

Yahoo! amb la tirania!

Increible però cert! En el món de Internet, on suposadament hi ha una gran llibertat, resulta que el motor de cerca Yahoo! es dedica a proporcionar al govern xinés les adreces IP i els e-mails dels disidents amb el règim. Aquestes dades serveixen al govern xinès per ficar a la presó a tots aquells que no pensen com ells. El post sobre la entrevista amb un pres polític xinès de nòmades, on explicava els treballs forçats a que són sotmesos els presos en les presons xineses, i els comentaris derivats de la Noemi m'han fet recordar aquesta notícia. Fa poc vaig veure la gran pel·lícula 'La vida de los otros' i vaig pensar no fa tant que aquests tipus de represions contra les llibertats de les persones encara succeïen. Aquestes vigilàncies ocultes aviam si les persones confabulen contra el règim instaurat. Doncs resulta que a la Xina segueixen així.

Asociacions de drets humans como World Organization for Human Rights ha denunciat a la empresa americana Yahoo! pel suposat col·laboracionisme amb el govern xinès. Segons publica el diari francés Le Monde, Wang Xiaoning, de 56 años, va ser condemnat al Setembre del 2003 a deu anys de presó i privació dels seus drets civils per “incitació a la subversió del poder del Estat”. Es veu que des de llavors ha sigut torturat simplement per suggerir noves línees de obertura pel seu país. Aquest és el darrer cas que es coneix però, lamentablement, no és l'únic.


La meva sorpresa és encara més gran quan m'entero que Google també és sopitosa de certes privacions de llibertat cap als xinesos. Fins i tot han reconegut que s'ha privat d'entrar a certs sites a internautes xinesos. A més a més segons denuncia la ONG Reporters sens frontières es veu que hi ha un 'pacte d'autodisciplina' que empreses com Yahoo! i MSN microsoft ja han firmat amb el govern xinès a aprtir del qual tu no pots fer blogs anònims, tens que registrar-te amb les teves dades verdaderes, retallant així la teva llibertat. O sigui que aquestes grans empreses americanes per fer-se amb el mercat asiàtic estan subscribint acords que van contra els drets humans de les persones. Un cop més fàstic és la paraula que em ve al cap! El lema és renunciem a qualsevol tipo de ideal per la pela! El mercat asiàtic s'està obrint, faci vostè negoci a qualsevol preu. Tant se val si allí la gent no és lliure i viu amb por, la qüestió és arrivar abans que els competidors encara que s'hagin de fer pactes amb el diable.


Els jocs olímpics de Pekin es veien com una possibilitat de obertura cap al món del gegant asiàtic. Esperàvem potser veure grans imatges de la cultura xinesa i de l'esport que ens deixessin bocabadats. Per ara, ens van arrivant notícies, que potser abans no ens arrivaben, que dibuixen un país reprimit, torturat i privat dels seus drets humans. Això ens deixa bocabadats també, però en sentit negatiu!

8 comentaris:

Asimetrich ha dit...

Molt bo el post. Gràcies per la informació. En quant a Google, no és pas sospitós, ja fa temps que va reconèixer que ha cedit a les pressions del govern Xinés per autocensurar-se.

Ja veus, no sé qui és més fastigós en tot aquest tema, si el govern xinès per reprimir i retallar la llibertat o aquestes grans empreses, marques que de primer nivell, que accepten a col·laborar amb aquesta repressió "por un puñado de dólares". Sabíem que aquestes multinacionals són despiatades, però això ho corrobora i les eleva a autèntiques tiranes! tant o més que els mateixos tirans amb cara, nom i cognoms.

M'agrada molt la reflexió sobre els jocs olímpics, molt encertada. Al govern xinès li ha sortit el tret per la culata. Ara, però, només espero que doni exemple en les tasques de rescat i assistència a les víctimes del terratrèmol... els jocs olímpics queden aparcats de moment.

Asimetrich ha dit...

Per cert, passa't pel meu blog, tens un premi

P ha dit...

Molt bona la reflexió, sense premeditar-ho en el llindar també hi ha un post sobre la xina jeje!

Fa molt de temps que penso que el gran problema que tenim i tindrem encara més en el futur, son aquestes multinacionals disposades a tot, només per a fer calers.

Ara bé, quan parles de viure amb por i sense llibertat, tampoc sabia massa (bé, si que ho sabia és clar) si parlaves de la Xina o de US (espiar les telecomunicacions, presos a guantanamo,...). Em ve al cap una imatge que vaig veure en el blog d'eneko que ho explica molt bé. Ara, m'agrada també el dibuix sobre els jocs olímipics. Són com una mica contradictoris ambdós dibuixos, però té força sentit crec, ja que el tema ho és, com comento en el llindar.

Per cert, Asimetrich, merci per posar el link a aquest blog són boníssims els seus dibuixos.

Goblin77 ha dit...

Merci pels comentaris i els premis. De fet encara tinc que fer el post acceptant-los i fent les meves nomincaions. jejeje!!! Tot arrivarà!

Doncs sí, els xinesos sembla que encara hagin d'anar en compte al despenjar el telèfon o al conectar-se a internet. I com dieu sembla molt fort que els principals aliats d'aquesta situació siguin multinacionals americanes. Després el mateix govern americà anirà invaint països en nom de la llibertat. Ara resulta que tenen una situació de tirania a la vista i fan la vista grossa mentre les seves empreses fan negoci.

Però compte que la putada és que com diu en l'entrevista del blog de l'asymetrich quan comprem qualsevol producte de la xina inocenment potser també som complices dels treballs forçats que allí es obligada a fer la gent. Això dóna una sensació de que tot està podrit al·lucinant.

noemi ha dit...

Tot això que fan aquestes empreses, com google o yahoo, que realment ho fan per diners, no perquè els pagui, en si el govern xinès, sinó perquè deixarien de tenir no sé quants milions de internautes menys, i per tant d'alguna manera no guanyarien (perquè no guanyar no significa perdre) diners, que passaria si la resta del món, deixés de fer anar aquestes eines de internet, els valdria la pena tenir aquesta política d'empresa?
Perquè es clar, si un govern dictatorial com el que hi ha a la xina es capaç de fer baixar els pantalons a empreses americanes, que passarà amb la resta del món?
Jo, estic indignada amb fer els Jocs Olimpics ala Xina, pot ser com dius molt bé Albertinho era una manera de conèixer el gegant asiàtic, però no va en contra de tota la "filosofia" que promouen als Jocs, fer-los en un país com aquest? no serà que també ells s'han baixat els pantalons?

Goblin77 ha dit...

Bones Noemi!

Doncs sembla que la Xina ha fet una primera pasa per obrir-se el mon. I lo que han fet les multinacionals i els països desenvolupats és començar a pensar amb el negoci que tenen davant del nas, com un cocodril quan veu un altre animal perdut a la vorera d'un riu. Ves a saber si el fet de triar com a seu dels Jocs Olímpics la Xina respon als interesos econòmics de molts països influents. De fet Pekin ni tant sols era la ciutat millor posicionada o preparada.

noemi ha dit...

qui és el cocodril i qui és l'animal pobret perdut a la vora del riu? perquè des de que han obert les seves portes al món, estic dubtant... estic totalment d'acord amb tú albertinho està clar que era una opció completament interessada, fa massa olor perquè no sigui d'una altra manera, però llavors ha caigut per a mi, una altra forma d'entendre aquest món, ostras ara és quan em puc adonar (d'una forma molt ínfima) de què va aquest planeta, i us ben aseguro que no m'agrada gens...

Goblin77 ha dit...

Podríem dir que és un cocodril que vol menjar-se un altre cocodril emprenyat. :)

Tens raó, fins i tot l'sport olímpic, que semblava a part de la política i econòmia del mundo mundial, sembla ser que es pot pressionar i fer decantar cap a un costat o l'altre la seu olímpica.

Per altre banda i sense voler fer d'advocat del diable, també hem de pensar que Alemanya va celebrar un jocs olímpics amb mitja població reprimida, Estats Units també ha celebrat uns jocs i és el principal provocador de conflictes internacionals en nom de la 'llibertat' (diners al meu entendre), al igual que altres països tenint conflictes interns o amb països veïns també han celebrat jocs olímpics. Sense anar més lluny però a una altre escala quan es van celebrar aquí una sèrie de persones, crec que una trentena de gent sospitosa de haver tingut alguna relació amb Terra Lliure o haver protagonitzat algun incident en nom de la independència de Catalunya, van anar a la presó 'preventiva'. Alguns crec recordar que fins i tot van denunciar tortures.

Així que la Xina no està resultant gens simpàtica per fer uns jocs olímpics, però altres països tampoc ho resultaven i es van celebrar. Per tant , no seria el primer cop que es fa la vista grosa al que passa al país.