dijous, 3 de juliol del 2008

L'eurocopa...

Volíeu un post sobre la Eurocopa, doncs el tindreu! No es pot negar que Espanya tenia el millor equip del campionat i és la selecció que ha jugat millor. Per tant, merescuda victòria futbolísticament parlant i felicitats per aquells que se sentin espanyols. No hi ha més que veure que nou jugadors del equip ideal de la competició són de la selecció espanyola. I fins i tot el millor jugador de la competició ha sigut Xavi Hernandez, el blaugrana després de una irregular campanya al Barça ens sorprenia l'altre dia entonant un "Viva España". Algo que que exaltaba els ànims d'aquells que l'aclamaven i enfonsava en la misèria la majoria d'aquells que li donem suport la majoria de l'any. Jugar una Eurocopa amb la selcció espanyola és una oportunitat futbolística única, però dir "Viva España" ja s'han de tenir ganes. Si us vau fixar, per un cop tots els jugadors eren espanyols, no es va sentir allò típic de quan es perd alguna competició esportiva...'el atleta catalan' o 'el jugador catalan', hi havia una germanor, una gresca i una xerinola amenitzada per el showman Reina que feia por!


Per altre banda, per mi va ser una decebedora nit a Tarragona, veient la ciutat entregada a la 'fúria roja'. Segons el meu entendre seria més normal celebrar la victòria de una hipotètica selecció catalana, del Nàstic, del Barça. Cada celebració té un lloc, un moment i un significat. El moment, lògicament, després del partit. Un detall en quant al lloc de celebració, aquest va ser (aquí a Tarragona) la font del centenari, on acostumen anar els seguidors del Reial Madrid a celebrar les seves conquestes. I la de l'altre dia, a part de ser una celebració de que la selecció de futbol espanyol ha guanyat, per mi va tenir el significat un cop més d'una exaltació de l'espanyolisme present en la nostra terra, que és fins i tot en ocasions més fervent que el espanyolisme d'Espanya.

Segons he anat sentint en els últims dies la gent diu que és només futbol, que no passa res, que hi havien jugadors catalans, que al revés també passa el mateix, etc... I he sentit això tant al carrer com a TV3. Doncs no! NO és només futbol les banderes anticonstitucionals, els càntics de l'estil 'es polaco el que no vote', ni l'intent per molts mitjans i periodistes de donar a veure un model d'Espanya ja moderna i plural, perdoneu-me Àngels Barceló i companyia... perquè això encara no existeix. Falta encara molt per la unitat i el reconeixement de totes les identitats que hi han a Espanya, i sembla tant utòpic com ho pugui ser la independència de Catalunya. Què passa quan Catalunya intenta tenir les seves seleccions nacionals? Qui exerceix el veto i influencia el vot d'altres federacions esportives?

I no és el mateix quan és lo oposat, llavors és lo normal, celebrar la victòria d'equips de la ciutat, o d'equips catalans, o de una utòpica selecció catalana és per mi lo normal. Cadascú en aquest país és lliure de fer el que li doni la gana mentre no es comprometi la llibertat dels altres, només faltaria, però que ningú em vengui que la revolució que hi va haver als carrers l'altre dia per la victòria d'Espanya és lo normal aquí Catalunya i que és lo mateix que quan els catalans celebrem la vistòria d'algun dels nostres equips. Cada celebració té un lloc adient com he dit abans.

Suposo que aquest post acabarà sent políticament incorrecte, per tant, acabaré dient, tot i que no està de moda i queda molt malament dir-ho aquests dies, que a mi se m'en refot que Espanya hagi guanyat la Eurocopa! I de fet li tenia més simpatia a altres seleccions com Portugal, Holanda, Turquia o Croàcia. Posats a ser globals també ho serem els catalans no?

5 comentaris:

P ha dit...

Bé, espero que ja t'hagi passa lo de l'Eurocopa, la veritat és que era d'esperar que hi hagués aquesta exaltació nacional, tot i que conec un munt de gent que, i això també ho reflecteix una enquesta que van fer a el periodico fa poc, que se'n va alegrar per una qüestió que podríem dir de proximitat. Ara, també fan bulto i els que li volen donar una visió d'unitat patriòtica se n'aprofiten.

Ara a Madrid, on es va celebrar, que esperaves que passes... Lo del Xavi, també em va sorpendre molt, imagina´t posar el tres a la carta i veure al Xavi dient viva espanya! jeje! Gairebé m'agafa algo! jeje! Però és la realitat és que allà defensava a la selecció espanyola i si hagués cridat visca Catalunya (i ja no diguem si hagués dit, lliure!) hagués sonat com a mínim estrany.

Pel que fa a mi, al final em vaig alegrar de la victòria de la selecció espanyola i ja saps Albertinho que de nacionalista espanyol en tinc ben poc, tot el contrari. Per això dic, que manipular el que preferia la gent per part dels mitjans és molt fàcil. Però davant d'alemanya, hi havia una selecció on estava en Xavi, Puyol, Cesc, ... i també jugadors no catalans com l'Iniesta que em cau molt bé i que el sento més pròxim que qualsevol jugador alemany. A part que com has dit, varen fer el millor futbol i s'ho mereixien. També he de reconèixer que el fet que no hi anessin ni Guti ni Raul va pesar bastant en les meves preferència jeje! Com veus, hi ha un munt de raons no polítiques per a preferir que guanyes espanya l'Eurocopa. També m'hagués agradat que guanyés Russia perque el Guus Hiddink em sembla un tècnic espectacular! Per cert, van ser molt bones les seves declaracions abans del partit contra Holanda, va dir "posats a ser un traïdor, vull ser un gran traïdor i eliminar a Holanda". No se com van sentar aquestes paraules a Holanda, però segur que millor que si les hagués dit un català entrenant la selecció de Malta i eliminés a Espanya, per posar un exemple al atzar jeje!

Ara, els que van sortir a celebrar-ho a Tarragona, pot ser si que ho varen fer per qüestions polítiques, però això no és nou tampoc, tothom sap que Tarragona està ple d'espanyolistes.

Per cert, tornant al futbol, que et sembla que al Xavi li donessin el premi al millor jugador? A veure si espavil·la la temporada que ve i juga així. I vaig llegir al Sport que es parla de la pilota d'or i tot! Jo crec que prenen alguna cosa els redactors d'aquest diari... jeje!

Goblin77 ha dit...

Això de la proximitat és una trampa! Pensa que avui en dia, per culpa d'ells mateixos, els jugadors són uns mercenaris. I per mi quan estan a la selecció no són ni catalanas ni res. Si estiguessin a la selecció catalana et dirien Visca Catalunya al celebrar-ho i si anessin a la selecció croata et dirien Visca Croàcia!

Si parlem de proximitat, jo la sento en quan a joc, estil de joc diguem-ne. I jo em sentia pròxim a Holanda, Portugal,
i et podria dir Espanya si no fos que no puc oblidar els maltractaments als que som sotmesos els catalans. No em puc sentir gens pròxim a una selecció que veta la meva.

En quant el Xavi podríem dir que ara se li pot demanar més no? Ja que és un crack! Ara quan tingui pàjares de 5 o 6 partits seguits dic jo que se'l pot deixar en evidència. Aviam si al Barça també demostra que sap atacar i amoldar-se a qualsevol sistema.

P ha dit...

Està clar que al Xavi se li ha de demanar molt més ara! A veure si és veritat que desperta d'una vegada, ja que molt parlar de la baixa forma de Deco, el qual va estar lesionat i a en Xavi no se l'ha criticat massa i va fer bastants partits fluixets la temporada passada.

Tifosso ha dit...

Un post imprescindible eh GOBLIN??. Jo porto tota la vida sent "global" en aquest sentit. Estic fart d'haver d'anar amb els de aquí (diga-li espanya, catalunya, tarragona o el carrer de casa) pel simple motiu que són d'aquí. Si un espanyol/català/tarragoní,... és el millor en un esport que no m'agrada no farà que m'agradi i si m'agrada aniré amb els que tenen un "estil" que més m'agradi. Me la bufa la selecció espanyola i la eurocopa i me la bufa la selecció catalana (esportivament s'entèn clar, sempre defensaré que pugui participar en competicions). A mi em va marcar l'alemanya de Klinsman, Mathaus, Voller, etc.. i sempre he donat suport a la "mannchaft". Conec catlans de bé que han donat suport a la "selección". Ara també és cert que sentint algunes coses per ràdio/tele a vegades donaven ganes de veurel's perdre!!!!

P ha dit...

Tifosso en lo de global precisament està un motiu per a que vagis a favor dels equips o dels competidors de la teva localitat, ja que això comporta una repercussió a nivell mundial que tothom vol.

Per exemple, si el Nastic guanyés la Champions (val he flipat molt!), això representaria una repercussió de Tarragona a nivell Europeu que riu-te de l'amfiteatre! Un altre exemple, amb la victòria de'n Rafa Nadal a Wimbledon l'altre dia (post en el llindar), aquí als US s'ha parlat de Mallorca i s'han posat imatges de Mallorca amb la seva arribada a l'illa. I t'asseguro que aquí el 90% de la gent no sabia ni que existia Mallorca. Doncs això vulguis o no ajuda a qualsevol ciutat, país o lo que vulguis a col·locar-se en el mapa. I un altre també el tens a la F1 i l'arribada de l'Alonso, val aquest a mi no m'agrada, però milers d'espectadors van a Montmeló a veure'l. O ara l'arribada d'en Rudy a Porland, farà que algú d'allà conegui Badalona i de la penya, de fet ja se'n parla a la web de l'equip.

Llavors... vols fer el favor de no ser tan global i d'anar a favor del Barça d'una vegada!!!

Un altre cosa ha estat la victòria de la selecció espanyola, on l'únic que s'ha promocionat en aquest cas és Espanya i res més. Llavors aquí no se si ha sortit guanyant Catalunya, segurament no, però que hi haguessin molts jugadors Catalans i que el millor jugador hagi estat el Xavi, trobo que es positiu per a Catalunya també.