divendres, 4 d’abril del 2008

El gen de fumar


L'altre dia vaig escoltar i també llegir una notícia que em va sobtar molt. Em sonava de la carrera que la nicotina tenia receptors dins del cos humà. Però no m'hagués imaginat mai que un canvi de lletra en la seqüència d'un gen, lo que tècnicament s'anomena snip, podia provocar dependència de la nicotina i risc de contraure càncer de pulmó o malalties relacionades amb les artèries. El gen en qüestió és el CHRNA3, receptor de nicotina acetilcolina. El cromosoma on és produeix aquest petit, però significatiu canvi en la seqüència és el 15è. Aquesta variant augmenta un 30% la possibilitat de contraure càncer de pulmó i un 20 % la possibilitat de contraure una malaltia que es veu que debilita i estreny les artèries de les cames. La informació la trobareu al Nature en l'article ‘A variant associated with nicotine dependence, lung cancer and peripheral arterial disease’. La investigació l'han portat a terme el grup de deCODE genetics situat a Islàndia, país de la Bjork, el Gudjohnsen i el bacallà amb col·laboració amb altres centres, fins i tot algun espanyol.

Sí que sempre s'ha dit que el fumar era addictiu però jo no em pensava que això pogués estar regit per una variant en el nostre genoma. Sé el que esteu pensant....jo no fumo no tinc el canvi en la seqüència...o jo sí fumo llavors tinc la variant. Doncs suposo que això no és així de simple. Aquest gen amb el canvi incorporat el tenim mitja població europea, almenys una còpia del gen. Segons es veu en l'estudi entre els que més cigarrets al dia fumen més quantitat d'individus amb còpia del gen amb variant hi ha. Per tant, sembla que la quantitat de cigarretes que els fumadors fumen si estigui directament relacionat amb si tenen el gen amb el canvi a la seqüència (al·lel). En canvi, no es pot dir que aquest tingui un efecte amb els no fumadors. Es a dir, si no fumes, el fet que tinguis aquest al·lel no et farà fumar. Però si ja fumes, el fet de tenir aquest al·lel et farà fumar més.

Crec que és un cas molt clar i il·lustratiu de com un canvi en la seqüència del genoma humà es pot relacionar amb un comportament o unes malalties derivades. Tothom pot fer el que vulgui aamb la seva vida però, des d'aquí convido aquells que fumen a deixar-ho, encara que sigui per lluitar contra el seu al·lel.

4 comentaris:

Vainilla ha dit...

Bon dia pel matí! M'ha semblat molt interessant aquest post. Jo també havia sentit a parlar sobre l'addicció de la nicotina però no m'imaginava que poguès haver un gen que et fes fumar més (si ja ets fumador), per la mateixa raò, tenir aquest al·lel podria induir als fumadors passius a fumar activament? Apa, a verure q em contesteu, jeje.

Esther Sala ha dit...

Osti Albeeeeeert....que sóc molt influenciable......ara després de llegir això em sentiré fatal cada vegada que encengui un piti i encara ho hauré de deixar, la veritat és que últimament li dono massa voltes al cap a aquest tema, així que espero que siguicom l'altre vegada i pugui deixar-ho, però també diferent, o sigui, que no torni a fumar!!!
L'article m'ha sobtat, és molt interessant!!!Jo també animo a la comunitat fumadora que almenys s'ho comenci a plantejar, sóm joves encara!!!!!

Asimetrich ha dit...

Osti això dels gens és tot un món...No us comença a semblar una mica l'avantsala de GATTACA? on poden fer estadístiques molt acurades de quins seran els teus hàbits (o vicis en aquest cas) fins i tot abans de que neixis?

P ha dit...

Una peli genial Asimetrich! I no nomes per la Uma, clar! jeje! Les companyies asseguradores ja es freguen les mans amb tot el que podran arribar a saber de tu abans de néixer. Sí no hi ha una mica de control, anem ben cardats!