dijous, 7 d’agost del 2008

"La llibertat d'expressió no està per sobre de la llei"

Aquesta bonica frase carregada de contrasentit la va espetar ahir un alt dirigent del govern xinès. Un d'aquests que porten 40 anys al càrrec. Sembla una declaració de intencions. Precisament, la llibertat d'expressió hauria de poder opinar sobre les lleis si aquestes van, per exemple, contra la dignitat dels habitants del país o contra els drets humans.En aquest magnífic país de la Xina es on es celebraran els Jocs Olímpics 2008. Una gran festa de la hipocresia en un país, segurament preciós i carregat d'història, però que segueix sent un país repressor i invasor! Molts altres països que han celebrat Jocs Olímpics també ho han sigut, però no en la actualitat en el grau de la Xina. Crec que el Comité Olímpic Internacional (COI) es podria mirar una miqueta més les condicions dels drets humans d'allà on decideix que se celebrin els Jocs. Repeteixo que hi ha pocs països lliures de culpa, que no ens embauquin!, però que almenys actualment ens els països candidats se'ls demanés uns mínims de llibertat, llibertat d'expressió, drets humans i res de polítiques totalitàries.


El COI ha passat un document als esportistes en el qual se'ls prohibeix parlar de política i evidentment sobre el govern xinès en les instal·lacions o villa olímpica. Només ho podran fer en zones públiques o en el seu país. O sigui, que el que interessa és que els esportistes no tinguin cap tipus de criteri, que no pensin i només saltin amb la pèrtiga com uns micos o corrin sense parar com Forrest Gump. Això és l'esperit olímpic? Volem atletes que no molestin el gran teatre, la gran farsa ha de continuar passi lo que passi. Jo preferiria atletes que primer de tot siguin persones i que després facin els 100 metres en 9,73 segons. Els preferiria que sapiguessin diferenciar entre lo que és una demòcracia o lo que és just (o mitjanament just, perque hi ha democràcies que tela marinera...) i lo que que és un règim autoritari i lo que és injust. L'esperit olímpic ha de reflexar uns valors que, sota la estreta vigilància del règim xinès i en un estat de por o passotisme internacional, difícilment es pot desenvolupar. Només prima que es doni una gran aparença de normalitat, mentre segurament alguns activistes tibetans, periodistes xinesos, etc.. estiguin sent torturats en algun indret del país. Felicitats per avançat al COI per aquests Jocs Olímpics!

Els Jocs Olímpics de Pekín 2008 seran, possiblement, un altre episodi dantesc de la condició humana.

6 comentaris:

Asimetrich ha dit...

Tot plegat és una pantomima que fa pena. Només em quedava veure a Bush demanant que es respectin els drets humans a Xina un dia després que a US s'hagi executat un Mexicà contra els seus drets i convencions internacionals. Que ens prenen per idiotes?

P ha dit...

Jo lo que he sentit del Mr President es que ha dit que "com a esportista i amant de l'esport, que disfruitaria molt dels jocs sense entrar en valoracions polítiques..." no se com s'ho menja això... evidentment l'han fotut una mica a caldo per aquí...

Goblin77 ha dit...

Miris per on ho miris....tot respira hipocresia...de fet qui estigui net que tiri la primera pedra! Els Estats Units o Anglaterra o la mateixa França de Sarcozy que sembla un abanderat dels drets humans ara, en el passat han colonitzat i fet malbé civilitzacions arreu. De fet com sentia avui a la radio en una reflexió molt interessant van ser els anglesos qui van colonitzar i pervertir amb l'opi un poble xinès que estava tant tranquil amb els seus invents....la bruixola, la polvora, els espaghetis...de fet ells feien servir la polvora per focs artificials, van ser els anglesos qui la van començar a utilitzar en els seus canons.

Aquest dia tindrem desfilada de hipocrites amenitzada amb unes quantes frases buides i uns quants polítics intentant vendre la moto....quin fàstic! Visca l'esperit olímpic!

Asimetrich ha dit...

Home si et poses a repassar la història ... Llavors tu també series hipòcrita per que els almogàvers saquejaven i violaven jejeje ;-)

Trobo que tampoc cal remuntar-se a la història, mirant el món tal com està avui ja n'hi ha prou per ensumar la pudor a hipocresia i pantomima.

zel ha dit...

I quan avui he llegit allò de la nena que no és la que canta, o la que canta no és la que es veu, i les raons, he pensat...valga'm déu, quin munt de despropòsits!

Tifosso ha dit...

No defensaré el concepte de llibertat d'expressió de la junta de Hu Jintao i coincideixo amb moltes de les opinions aquí mostrades però simplement vull matissar certs conceptes olímpics. Aquesta "repressió" sobre opinions polítiques no és nova ni molt menys en jocs olímpics. Seul 88 (amb la divisió de les Corees), Angeles 84 i Moscu 80 (amb els respectius boicots), Montreal 74 (amb la divisió entre francofons i anglofons),etc... Van portar a la prohibició de la lliure expressió en aquests events. Acusem a la xina i a la complicitat del COI pero no és res nou, ja fa temps que es va decidir que simplement fos un event esportiu i crec que, en mesura del posible, així ha de ser ja que d'una altra manera no es podríen celebrar. Sobre la nena xinesa, aquí (Barcelona 92) també es va fer la pantomima de la fletxa del Rebollo i no es va dir mai res. És una mica allò de "la paja en ojo ajeno".. no trobeu??