dimarts, 14 d’octubre del 2008

Fumar és bo!


Perdoneu el títol, però si posava la frase contrària alguns de vosaltres no hauríeu ni començat a llegir el post. Hi ha en la societat el clàssic pensament de que si has de fumar, almenys fuma poc perquè així et fas menys mal al cos. Doncs, sembla ser que ni fumar poc és bo pels fumadors ni per ningú.

Un dels problemes més importants de fumar es que perjudica a les artèries. Aquestes es fan menys sensibles i ja no es dilaten com s'haurien de dilatar. Investigadors de la Universitat de Georgia (UGA) han revelat que fumar ocasionalment també fa malbé les parets arterials. El seu estudi s'ha publicat en la revista 'Ultrasound in Medicine and Biology'. En l'experiment van mesurar el treball de les artèries al respondre a canvis de fluxe sanguinis en fumadors ocasionals (menys de un paquet de cigarretes a la semana) adults i joves (18 fumadors ocasionals o no fumadors). A més a més aquests havia de fer uns dos dies que no fumessin. El resultat va ser que el treball de les artèries producte d'un canvi de flux del corrent sanguini va disminuir un preocupant 36% respecte als no fumadors. A la llarga aquest disminució de la sensibilitat arterial causarà danys arterials que amb el pas del temps poden donar lloc a una malaltia cardiovascular.

En concret amb un aparell al voltant del braç van controlar la sensibilitat arterial dels voluntaris. Van disminuir el pas del flux sanguini durant 10 min i desfrés van afluixar la tensió deixant passar el flux sanguini. En els fumadors es van veure més problemes alhora de afrontar el nou flux de sang. Fins i tot van repetir l'acció després de fumer una cigarreta i el treball arterial va disminuir un nou 24%.

No em queda massa clar si això causa danys a curt plaç o també té conseqüències a llarg plaç. De fet el mateix grup de recerca ho estudiarà en un futur proper. Però aquests estudis trenquen amb el pensament de que per fumar poc no passa res. I segons aquests resultats i el dany arterial tant clar que es manifesta jo m'aniria plantejant el hàbit de fumar.

8 comentaris:

Vallve ha dit...

El problema és que encara que les evidències en contra del tabac cada cop van augmentant, la gent continua fumant. A mi no em faria res que fumessin si volen, el problema és que molts cops també em molesten a mi.

Esther Sala ha dit...

bufffffffff....no me l'he llegit, ho sento noi, ja ho se, es dolent....no puc dir res mes!!

Asimetrich ha dit...

Tranquil home, el llegiria encara que posessis la veritat al títol ;-)

Em sembla molt bé que et plantegis deixar de fumar jejeje.

Goblin77 ha dit...

No jo en vista de lo que llegeixo, m'estava plantejant de començar a fumar.... :)

noemi ha dit...

No hi ha excuses ni motius, fumar no és bó i punt !! buscar excuses, un amb el cafè, un al matí per anar al lavabo, un perquè em relaxa perquè estic nerviós... res és dolent i punt!! i qui ho vulgui deixar sigui perquè això ho té clarisim, no només per la informació que li arriba de l'exterior...

Goblin77 ha dit...

Home si ho deixeu perque la informació d'aquest blog us ha motivat, jo em sentiria molt orgullós, ja hauria complert una gran funció social!

Unknown ha dit...

Bueno, per fi escric algo!!!

M'ha resultat curiós que inclús fumar ocasionalment pugui fer mal a nivell arterial. ¿El fum del tabac també afecta al flux sanguini dels fumadors passius? M'agradaria saber-ho.

Goblin77 ha dit...

doncs benvinguda Cristina! Sembla que sí, que fumar ocasionalment pot fer mal a les artèries. Ja no val aquella excusa de que jo fumo poc. La veritat fas una gran pregunta. NO he vist cap estudi que ho respongui, tot i que segurament en deuen haver. Jo suposo que en menor mesura si que pot afectar, com poden afectar els fums dels cotxes o les fàbriques.