dimecres, 19 de novembre del 2008

Alguns efectes secundaris poden ser beneficiosos

Qui no ha llegit, en els prospectes dels medicaments, tot aquell reguitzell de efectes secundaris adversos que fan esgarrifar, mentre empasses com pots la píndola màgica que et sanarà. I qui més qui menys ha patit algun mareig o vòmit per algun medicament.


Investigadors del Bork group (Heidelberg-EMBL) han publicat recentment un estudi en que revelen que en certs casos els efectes secundaris dels medicaments poden ser beneficiosos per altres malalties. Parteixen de la base de que els efectes secundaris són el reflex dels mecanismes moleculars a través dels quals actuen els medicaments. Els fàrmacs s'uneixen a més dianes de les que es poden preveure. Per tal d'estudiar-ho van dissenyar un model bioinformàtic a través del qual comparaven la similitud dels efectes secundaris en diversos medicaments. Quan aquests eren semblants això es reflectia amb similitud en el mecanisme d'acció. En altres paraules, dos molècules diferents és possible que tinguin una mateixa diana, i que aquesta diana es pressuposi per una de les dues molècules. Van provar en vint parelles de medicaments en assajos cel·lulars. En 13 d'elles es van confirmar les seves hipòtesis, o sigui, fàrmacs que poden tenir la mateixa diana. Ara haurien de testar la hipòtesi en models animals, per passar finalment a probar-ho en humans.

Alguns exemples que descriuen molt bé això són per exemple el rabeprazol indicat per les úlceres d'estòmag i que comparteix una diana amb un fàrmac indicat per el Parkinson. Un altre pot ser un tractament contra els fongs que comparteix diana amb un medicament contra els vòmits. De fet com apunten els autors, el cas més conegut d'utilització dels efectes secundaris de un medicament és la Viagra. Aquest medicament estava indicat, inicialment, per les angines de pit i es va veure que podia ser adequat per la impotència, ja que tenia com efecte colateral la millora de l'erecció.

Aquest és un descobriment d'aquells que obre noves portes en la medicina i farmacologia. Ara mateix us podeu estar prenent un medicament per alguna cosa que sigui beneficiós o preventiu d'alguna altre dolència. Potser les empreses farmacèutiques han de canviar les seves inversions en descobrir nous fàrmacs i estudiar el possible reaprofitament dels que ja es coneixen. De fet, en aquests fàrmacs ja existents es té la ventatge de que la seguretat ja ha esta testada. Només caldria valorar si els efectes secundaris són tolerables o massa agressius. És a dir no aplicarem un medicament contra el càncer que és molt agressiu per a curar un refredat. Alhora és interessant que hi hagin estudis que puguin augmentar el control dels fàrmacs que ens estem prenent, o sigui, que se sàpiguen bé els mecanismes d'acció d'aquests un cop dins l'organisme.

6 comentaris:

Asimetrich ha dit...

Molt interessant. Aquests models no es podrien utilitzar per predir els efectes de diferents substàncies sobre la salut?

Vallve ha dit...

Molt interessant. Es nota però que tens una certa debilitat pel Bork group.

Goblin77 ha dit...

De fet per lo que he entès, ells lo que fan són xarxes de interaccions. O sigui molecules que poden interaccionar a la vegada amb diferents dianes. Així troben una llista de molecules que comparteixen diana. Aquests models es podrien utilitzar suposo en saber si una substància interacciona amb una diana específica i un altre molecula (potser d'una altre via metabòlica o zona cel·lular)també és capaç de reconéixer-la i produir el mateix efecte.

L'autora principal era la meva veïna de despatx al EMBL, però crec que no se m'han contagiat les bones idees! :) La veritat és que ignorava totalment que estigués fent això. Però m'ha semblat una gran idea.

P ha dit...

Jo veig molt de piloteig per aquí... ara que ests acabant la tesi li fas la pilota al Bork per a que et torni a pillar o que? jejeje! Osti tu, la veritat és que el seu grup és increïblement divers, hi ha algun tema que no toquin?

zel ha dit...

Jo, sóc addicta a les vitamines, no pas seguides, però la meitat de l'any em fotoun còctel que déu n'hi do...i duraré el que toqui...

Goblin77 ha dit...

Deu ni do Llindar, de fet, aquesta història em va sobtar doblement perque aquesta noia la veia cada dia i no sabia a que es dedicava. En una ocasió la vaig ajudar a baixar-se un modul de Perl. Però sense preguntar gaire més. I ara veig que ha fet un tros de treball. A les reunions erem 18 a vegades, imagina't tot lo que al llarg de l'any surt d'allà. I només hi havien 4 PhDs!

O sigui que un còctel Zel...jejeje!! Home les vitamines poden estar bé en certes èpoques o per contrarestar certs estats. Ara jo crec que amb una alimentació equilibrada ja estem ingerint les dosis necessàries per viure.