divendres, 2 d’octubre del 2009

Mutacions comunes entre diferents fenotips: LDL colesterol i Alzeihmer

Avui en dia es sapigut que hi ha malalties que poden estar relacionades. Es a dir, podriem dir que hi ha genes involucrats en diverses malaties alhora i que un mal funcionament d'aquests gens o una mala regulacio d'aquests poden ocasionar que la persona pateixi una malaltia que potser li porti a desenvolupar una altre. Per exemple un alt nivell de LDL colesterol (el anomenat coloquialment colesterol dolent) a la sang ja es ben conegut per la poblacio que et pot portar a desenvolupar alguna malaltia cardiovascular, obesitat o fins i tot diabetis. Per pot fins i tot estar relacionat amb l'Alzeihmer?

Si viatgem al llarg del DNA huma pujats dalt d'una de les 130 proteines que es creu que analitzen si hi han bases que per error no estan on els hi toca, per exemple una DNA polimerasa beta,  i per mala sort aquesta proteina no s'adona del canvi s'haura produit una mutacio (un canvi d'una base per una altre). Hi ha mutacions que es donen en gens que son comuns en el desenvolupament de mes d'una malaltia. Aixo pot fer pensar que aquestes malalties estan relacionades, pero no sempre es aixi.

Anem a veure algun cas curios. Per exemple podem tenir el cas d'una mutacio en el gen que codifica per la proteina APOE  (codi de la mutacio: rs4420638 en el primer intro del gen codificant per APOE) que hem vist que esta relacionada tant amb alts nivells de LDL colesterol en sang com en el desenvolupament de l'Alzeihmer. Aquesta lipoproteina transporta vitamines solubles, colesterol i lipoproteines cap a la sang. A part es la proteina diana per un receptor del fetge anomenat receptor X que capta la lipoproteina APOE i permet que el colesterol passi cap el fetge i sigui oxidat als acids biliars. Per tant com podeu suposar si la proteina APOE no funciona corretament perque el gen carrega una mutacio el metabolisme lipidic no funciona correctament.

L'alzeihmer no es pas aquell 'alemanito cabron que no me deja acordar-me de las cosas'. Feta la broma facil, que sempre queda be, aquesta malaltia es la forma mes comu de demencia i es una malaltia degenerativa que et porta a la mort i te un nom tant alemany perque va ser descoberta per un psiquiatra i neuropatoleg alemany anomenat Alois Alzeihmer al 1906. Aquesta malaltia es caracteritza per una formcaio de plaques beta-amyeloides entre cel.lules. La APOE possibilitat el trencament proteolitic (mitjancant altres proteines) d'aquestes plaques. Pero algun tipus d'alels d'aquesta proteina no son eficienta alhora de trencar aquestes plaques. Per tant, algunes mutacions en aquesta proteina porten a tenir mes tendencia al desenvolupament d'aquesta malaltia.

Un cop posats en situacio, tot i que aquests dos fenotips (LDL colesterol i Alzeihmer) comparteixen una de les mutacions que poden causar o marcar l'existencia d'aquests fenotips, cal estudiar si realment estan relacionades. Les estatines son unes drogues utilitzades per baixar els nivells de colesterol en la poblacio de risc a desenvolupar una malaltia cardiovascular o que ja la han desenvolupta. En un estudi recent es va estudiar si tractant el problema de alts nivells de LDL colesterol amb aquests medicaments es podia aconseguir algun efecte en el tractament de la demencia. Malgrat que era prometedor ja que simplement ab un medicament ja conegut potser es podia tractar tambe els mamalts d'alzeihmer, no van obtenir un resultat positiu. Per tant, encara que aquestes dues malalties comparteixen mutacio en el mateix gen, el qual esta relacionat amb el desenvolupament dels dos fenotips, no estan relacionades. Proximament estudiarem altres casos. ;)

Fonts:

Statins for the prevention of dementia.
McGuinness B, Craig D, Bullock R, Passmore P.
Cochrane Database Syst Rev. 2009 Apr 15;(2):CD003160. Review.

2 comentaris:

Asimetrich ha dit...

Molt interessant. Fer l'associació devia ser temptador i calia provar-ho. Llàstima que no hi hagi un lligam tan senzill.

Goblin77 ha dit...

Imagina't si amb un tractament simplement per reduir el colesterol LDL ja es pogues reduir la demencia, seria una pasada per la gent que ho pateix. De totes maneres el Alzheimer estic veient que esta relacionat amb forces malalties, es una malaltia multifactorial. Hi ha moltes mutacions i gens implicats a part del APOE.