divendres, 25 de gener del 2008

La paraula llibertat

És curiosa la paraula llibertat en boca de certs personatges. Ahir Mariano Rajoy, líder del Partit Popular espanyol, va estar a TV3 al programa de Mònica Terribes. Es va cansar de repetir les paraules llibertat i igualtat durant tot el seu discurs. Deia que aquestes grans paraules i encara més grans valors les han de tenir tots els espanyols. I a nivell de Catalunya comentava que els pares han de tenir dret a l'escolarització dels seus fills en català o en castellà. Aquesta per mi és una falsa llibertat. Això per mi és manipular el significat de la paraula llibertat, del gran valor que té aquesta paraula. Resulta que un pare pot tenir la decisió de quin idioma ha d'aprendre el seu fill. Ha de privar un pare vingui d'on vingui que el seu nen aprengui el màxim de llengües possibles, atenent als criteris polítics i personals d'aquest pare? I una altre qüestió...que respon aquella vella dita de divideix i guanyaràs...si crees dos bàndols en la societat, els castellano i els catalano parlants estàs dividint, i al final qui guanyarà serà el més poderós. Tots sabem quin idioma és el més poderós.

És molt fàcil fer política a Catalunya des de Madrid. I és molt fàcil omplir-se la boca de grans valors universals com la llibertat i igualtat. Però no pots encobrir darrere aquestes paraules altres intencions o donar-li a aquests valors significats equivocats. Una cosa és la llibertat i l'altre que aquí cadascú exigeixi els privilegis que troba oportú quan arriba a una altre zona de l'estat, amb uns costums i llengua pròpia. Si comencem a canviar significats de paraules com darrerament al món de la política es veu aquí allò del diàleg per entendre's s'haurà acabat.

Altres temes que atemptaven contra aquesta "llibertat" que ell defensava és el fet de que parli que amb el temps arribarem a formar una nacionalitat única a tot el món, o que els homosexuals no es puguin casar, només unir-se. I que m'en dieu de la paraula igualtat en boca del senyor Rajoy? Igualtat és tractar de manera diferent punts d'estatuts similars? Com el valencià amb el català, o el andalús amb el català?

Si us plau, no perdem el significat de les paraules. El discurs d'aquest senyor d'ahir, si no s'analitza amb esperit crític podria resultar fins i tot coherent, és més, en altres parts d'Espanya, segurament, és com una veritat absoluta. Ara si analitzem lo que defensa amb les accions que realitza o té en ment ens adonem de una gran incoherència política. Crec o confio que es pugui fer polítiques de dretes o centristes, com li vulgueu dir, sense caure amb la mentida ni amb dobles moralitats.

3 comentaris:

Asimetrich ha dit...

Desafortunadament, tots els que llegim aquest post ja sabem de quin peu calcen els populars. Res de nou després d'haver vist el senyor Aznar fa ja un temps parlant en Català.

Aquesta és una reflexió que ve del meu últim post: Ho curiós del tema és que ells clamen la llibertat per poder escollir la llengua. Però ignoren que la societat Catalana ha escollit democràtica i lliurement un govern que defensa el Català. Si a Catalunya fes falta llibertat lingüística i fos la principal preocupació, partits com PP o Ciutadans estarien al govern ... i a on són? Hem de renunciar la majoria de CAtalans a la nostra LLIBERTAT per defensar la nostra llengua per que una minoria es trobi agust?

Goblin77 ha dit...

Exacte! Així és quan una paraula tant maca com pot ser llibertat perd tot el seu significat i vol dir mentida, submissió de la majoria de la ciutadania catalana, engany, trampa...en definitiva i malauradament la política de partits com el PP...engany i trampa per accedir al poder i per desgastar els altres grups polítics.

Quin mal que em fa últimament veure paraules com poden ser llibertat, igualtat, drets, justícia, cooperació, veritat... en boques de polítics com Aznar, Rajoy, Sarkozy, Bush, la ministra Alvàrez, entre d'altres...

Jose Ramos ha dit...

De que te asombras???!!!, tiene 3 monos rascandose la espalda para pensar esos mediocres discursos, dirigidos a una clases social (media) para la cual, a final de cuentas no gobiernan, sino que a ellos (me incluyo en esa clase, por ahora, jejeje) los someten una vez en el poder.....O pondrá tanta ostilidad el títere este a ETA????, digo títere porque es títere del padrino, Fraga, y la mano derecha de éste, Adolfito Aznar....
Lo peor es que tiene menos talante político, que no se convence ni él, se le nota la duda siempre en su palabra....
Márketing político...es la new wave, y sino preguntar Zarkozí (o como se escriba)....ay, ay....aquest liberals dels collons!!!!
jejejejeje
Daría más miedo que Rajoy hable catalán en su intimidad....ya que por la fama que tiene este...., a saber las cosillas que dice en la intimidad....jajaja
En fin...., espero que el próximo no sea tan politiquero y tomes ejemplo del Llindar que ahora hace encuestas del Monopoli geográfico....jejeje...se le chafan las ideas ya...