dilluns, 31 d’agost del 2009

Genetica de la diabetis tipus II

Molts dels gens o els llocs, identificats gracies als GWAS (tractat ja previament) que tenen relacio amb malalties o trets de les persones (alcada, pes, ...), no havien estat previament relacionats amb aquests. Per un numero substancial de malalties comuns s'han identificat noves vies metaboliques implicades que ens donen a pensar que existeixen subfenotips, es a dir, que donada una persona amb la malaltia pot presentar nomes un o algunes d'aquestes vies metaboliques implicades, no cal que les presenti totes. Com per exemple, la predisposicio a desenvolupar una diabetis tipus II. En aquesta malaltia multifactorial (no depen d'un unic gene) sembla que hi hagin involucrats genes que participen en diferents vies metaboliques que afecten l'obesitat, els elevats nivells de glucosa en sang en deju o la formacio i funcio de les celules pancreatiques beta.

Els GWAS han detectat nous llocs associats amb aquests fenotips (obesitat, elevats nivells de glucosa en sang, celules beta no funcionals). Per exemple, el receptor de la melatonina (MTNR1B) involucrat en la via metabolica del ritme circadia sembla estar involucrat en els elevats nivells de glucosa en deju i amb la diabetis tipus II. Altres 6 llocs associats son genes dedicats a la formacio de celules beta en el pancreas i en la funcio d'aquestes celules com a secretores de insulina per regular la glucosa en sang.

Concretament aquests estudis han identificat 18 regions que podrien estar relacionades amb el risc de contreure diabetis tipus II en humans caucasians (blancs). Quatre gens ja se'ls hi coneixia previament la seva relacio amb la malaltia degut a mutacions rares que presenten formes monogeniques de diabetis. Pero ara s'ha vist que gens implicats en: formacio de celules beta, funcio secretora d'insulina en celules beta, nivells de glucosa en sang en deju, massa corporal, diferenciacio dels adipocits, regulacio de la via metabolica de la insulina i 8 altres genes que encara no esta clara la relacio tambe poden estar relacionats amb la predisposicio a patir malalties.

La diabetis tipus II no es l'unic exemple de malaltia multifactorial associada amb diversos gens involucrats en diverses vies metaboliques. En l'esclerosi multiple hi ha involucrades moltes regions implicades en la funcio immunologica com els gens receptors de les interleuquines IL2RA i IL7RA, aixi com un gen involucrat en la funcio dels axons de les neurones. Abans els metges creien que un fenotip (per exemple la biabetis tipus II) venia unicament d'un sol desordre biologic. Aquestes noves informacions permeten comprendre millor les malalties humanes.

Fonts:

Human genetic variation and its contribution to complex traits.
Nat Genet Rev 2009 Apr;10(4):241-51.

3 comentaris:

Vallve ha dit...

Ei, m'està agradant molt el nou caire divulgatiu que està agafant aquest blog .... No tant futbol ni música difícil de digerir i més Science.

Per cert, he detectat un noi aire al blog, t'has passat al MAC? Benvingut...

Goblin77 ha dit...

Ei Vallve! Ja t'has llegit tots els posts de ciencia? :D El futbol i la musica sempre es una via de escapatoria i divertimento. I la musica de que parlo es bonissima!!!

Escolta si que m'he passat al Mac, pero de fet no te res a veure amb el disseny nou de la pagina, pero potser se m'ha contagiat algo del disseny MAC vols dir no?

Asimetrich ha dit...

vols dir que als Mac els hi va els temes de plats voladors? Quin significat amagat té aquesta mena d'abducció de peixos representada a la capçalera? Estarà l'albertinho revelant la seva autèntica natura extraterrestre? És per això que té el cap tan gran, és un dels extraterrestres de Mars Attacks?

Quin munt de misteris misteriosos ...